Tu cat de tare te iubesti? - Quan
Este mai usor sa lasam gandurile negative sa ne copleseasca, decat sa ne concentram pe cele pozitive. De ce oare?
1
post-template-default,single,single-post,postid-1,single-format-standard,bridge-core-2.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-19.0.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Tu cat de tare te iubesti?

Tu cat de tare te iubesti?

Acum cateva zile ieseam din bloc, grabita si zgribulita, cand am vazut o pisicuta portocalie dand tarcoale intrarii. Pe jos erau o conserva si un vas mic cu apa. Am observat aceste lucruri in trecere si fara a le da neaparat importanta. Dar pisica a mieunat in asa fel, incat m-am simtit obligata sa-i explic ca sunt grabita si nu am ce face pentru ea. A mieunat iar, tare si a continuat sa o faca in timp ce ma urma pe alee. Acum, intre noi fie vorba, chiar daca iubesc toate animalele, sunt mai degraba a dog person. Dar ceva in felul in care mieuna aceasta pisica portocalie m-a facut sa ma intorc. Si era acolo, stand in fund si uitandu-se dupa mine in timp ce mieuna tare si cu determinare. L-am sunat pe Aurelian, iubitul meu si l-am rugat sa o ia in casa. Afara erau cateva grade si chiciura groasa. Pisica s-a dovedit a fi un motanel simpatic care si acum este la noi. Il cheama Musetel. Se spala, se alinta, sta la caldura intre noi, pe canapea, se joaca. Musetel se iubeste inainte de orice altceva pe el insusi si bine face.

De ce ne este atat de greu sa facem la fel?

Relatii dificile cu parintii in copilarie, cuvinte care la un moment dat ne-au ranit, sentimentul rusinii, atat de greu de sters, toate acestea si multe altele si-au pus amprenta pe fiecare dintre noi, ne-au facut sa fim mai putin buni, mai putin intelegatori si toleranti cu noi insine, iar educarea iubirii de sine se face cu dificultate si in timp.

Cred ca exista doua aspecte, fiecare dintre ele esential in a reusi aceasta educare si a trai mai fericiti.

1. Cu efect pe termen lung

Cand discutam despre a modifica in bine ganduri sau comportamente, trebuie sa intelegem ca este un proces indelungat. Modificarea in sine, ca actiune, presupune timp, dar aceasta este cu atat mai dificil de realizat cu cat se face spre pozitiv.

Ati remarcat, poate, ca este mult mai usor sa avem ganduri negative decat pozitive. “Think pink!”, striga toate articolele de dezvoltare personala, toti trainerii, toti wannabe gurus. De ce ne este atat de greu sa gandim pozitiv si sa ne controlam gandurile? Simplu. Pentru ca suntem programati sa supravietuim. Pentru ca de cand am aparut si ne-am dezvoltat, ca specie, am invatat sa luptam contra diverselor pericole, ne-am aparat triburile, pe cei dragi, pe noi insine si suntem mai bine pregatiti sa facem asta decat sa ne bucuram. Emotiile cele mai intense sunt negative.

Si sa nu ne amagim, discutia nu este doar la nivel conceptual. Atunci cand suntem stresati, nivelul cortizolului creste. Daca vi se pare interesant acest subiect, va invit sa cititi si alte articole, pentru a intelege cum functionam si de ce. Va recomand acest articol in limba engleza, precum si pe acesta, in limba romana. Pentru a concluziona, insa, as vrea sa retinem ca modificarea gandurilor si comportamentelor spre pozitiv este un proces indelungat si dificil, care presupune vointa si disciplina, la fel ca un regim alimentar. Iata cateva metode prin care putem invata sa ne controlam mai usor gandurile si, in consecinta, comportamentul:

  • Afla care iti sunt calitatile! Poate ai un talent innascut pentru scris, desen sau muzica, poate te pricepi la cifre, poate stii cum sa organizezi agreabil interiorul casei, sa faci placinte, nu conteaza. Ce este important, este sa intelegi ca poti face anumite lucruri mai bine decat multi altii. Cultiva orice calitate sau talent si invata sa le apreciezi macar odata cu ceilalti, daca nu inaintea lor.
  • Nu te compara cu ceilalti! Invata sa iti apreciezi valoarea fara a te raporta la ceilalti. Nu vei sti niciodata cu ce avantaje au pornit la drum sau ce sacrificii au facut pentru a ajunge unde sunt. Intelege ca tu esti astazi suma tuturor intamplarilor din viata ta de pana acum. Rezultatul, tu, este unic. Esti unic.
  • Alege sa vezi binele! Asa cum spuneam mai devreme, suntem conditionati sa gandim mai usor negativ. Incepe sa schimbi acest lucru: constientizeaza fiecare gand negativ care provoaca o emotie si fa efortul de a-l inlocui cu un gand pozitiv. Transforma aceasta actiune intr-un exercitiu zilnic. De asemenea, filtreaza ce primesti din jur: este trafic? Alege sa te bucuri de o muzica buna la radio! Cineva iti arunca o vorba necuvenita? Alege sa-i raspunzi calm si rational, cu un zambet – il vei destabiliza. Ploua? Alege sa porti o haina colorata sau sa-ti cumperi o umbrela noua.
  • Asuma-ti propriile emotii! Este absolut firesc sa simtim lucruri, bune sau rele, mai mult sau mai putin intens. Fii constient de aceste emotii si incearca sa identifici ce anume le provoaca. In spatele unei emotii se afla un gand, chiar daca uneori acesta este mai greu de descoperit. Dupa ce ai identificat corect motivul, da-ti voie sa simti. Da-ti voie sa traiesti acea emotie, intelege ca este fireasca si ca este o reactie umana la un stimul. Fa apoi inca un pas: intelege ca emotiile sunt un simptom al unui lucru care nu este bun pentru tine. Asa cum durerea fizica semnaleaza o afectiune, asa si emotiile negative trag un semnal de alarma – ceva nu este in regula, nu iti face bine. Afla ce este si, daca poti, schimba.
  • Nu-ti mai spune lucruri urate! Se intampla adesea sa gresesti sau sa te grabesti si sa te jignesti singur: “Ce prost sunt!” sau “Ce urata sunt astazi!”. Nu mai face acest lucru, este toxic! Practic, iti dai o serie de comenzi gresite care actioneaza in subconstient si iti saboteaza increderea si respectul pentru propria persoana. Este ok sa gresim, altfel nu putem invata. Asa ca invata si mergi mai departe, dar respecta-te si trateaza-te cu bunatate si toleranta.

 

2.  Cu efect imediat

Daca primul aspect presupune o disciplina sufleteasca si mentala si multa vointa, tehnicile pe care le vom aminti aici sunt mai simplu de aplicat si vor avea cu siguranta un efect rapid asupra felului in care simtim despre noi insine si in care ne simtim.

  • Incearca sa faci in fiecare zi ceva care sa te bucure! Cumpara ceva care sa-ti faca placere – o carte, o floare, o prajitura, de exemplu. Mananca ceva sanatos si bun. Uita-te la un film pe care inca nu ai avut timp sa-l vezi. Fa o baie fierbinte. Asculta muzica. Suna-ti un prieten. Fa o surpriza unui om drag. Plimba-te prin parc. Sunt atatea si atatea feluri in care poti sa-ti faci o bucurie, cu sau fara bani, incat nu ai niciun motiv sa te privezi.
  • Scapa de oamenii toxici! Una dintre influentele negative cu impact puternic o reprezinta persoanele care ne fac sa ne simtim nesiguri, inutili, insuficienti. Daca este vorba despre un coleg de munca, invata sa gestionezi relatia cu el. Daca este o relatie personala, incearca sa remediezi, dar daca nu reusesti, rupe legatura. Nu permite nimanui sa te faca sa te simti astfel! Invata sa iti pretuiesti timpul si sa alegi sa il petreci cu oameni care te ajuta sa cresti, sa te dezvolti, care te sustin, te incurajeaza, care iti fac viata mai buna si mai frumoasa!
  • Ai grija de tine! Legatura dintre starea de spirit, alimentatie, sport si somn a fost deja stabilita. Nu exista nicio indoiala: ce mananci are impact direct asupra starii tale de spirit – iata niste studii relevante. Miscarea iti ajuta organismul sa secrete un hormon dragalas si bun numit endorfina – am gasit un articol interesant despre acest lucru. Somnul repara, reseteaza, regenereaza si multe alte re-uri fascinante.
  • Respira! Faptul ca nu respiram cum trebuie este deja cunoscut, ceea ce justifica si popularitatea de care se bucura cursurile de yoga sau de meditatie. Invata sa respiri corect si gaseste-ti timp in fiecare zi pentru o mini-sedinta de respiratie – cateva serii de cate 10 inspiratii/expiratii iti vor schimba tonusul. Si nu uita, expira mai lung decat inspiri! Mie mi-a placut acest articol, vi-l recomand si voua!
  • Stai la soare! Chiar daca te asezi 10 minute pe o banca, fa-o! Soarele creste nivelul vitaminei D, iar rolul acesteia in mentinerea unui organism sanatos este bine cunoscut. In acest articol am gasit tot felul de informatii despre cum este produsa aceasta vitamina, de ce este importanta si cum ne ajuta sau cum ne afecteaza o eventuala carenta. Dincolo de acest aspect esential, soarele ne face sa ne simtim mai bine, mai veseli, mai optimisti. Eu abia astept sa vina primavara!

Sper ca v-a placut acest articol. Daca da, va invit sa-l dati mai departe, sa il citeasca oricine credeti ca are nevoie de aceste informatii. Iar daca doriti sa va imbunatatiti relatiile cu cei din jur si, mai ales, cu propria persoana, va astept la curs! 🙂