5 motive pentru care este esential sa comunici corect - Quan
Cum comunicam odata ajunsi oameni mari si avand nevoi cu mult mai complexe si mai greu de exprimat? Avem la indemana diferite canale si tipuri de comunicare, insa felul in care alegem sa le folosim este decisiv. Dar de ce? De ce este esential sa comunicam corect?
15086
post-template-default,single,single-post,postid-15086,single-format-standard,bridge-core-2.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-19.0.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

5 motive pentru care este esential sa comunici corect

5 motive pentru care este esential sa comunici corect

V-am povestit intr-un alt articol despre Musetel, motanul nostru. Ei bine, Musetel miauna cand ii este foame sau sete, asa cum fac toate pisicile de pe lumea asta, miauna cand intru in casa, sa ma salute, se intinde sa fie scarpinat si mangaiat. Este felul in care aceasta fiinta necuvantatoare isi exprima, foarte eficient de altfel, o serie de nevoi primare.

La fel stau lucrurile cu un copil care inca nu vorbeste: va plange cand ii este foame, somn sau il supara ceva, iar mama lui va face diferenta intre tipurile de planset – cumva, urechea mamei va identifica anumite sunete si le va atribui o insemnatate corecta.

Cum comunicam insa odata ajunsi oameni mari si avand nevoi cu mult mai complexe si mai greu de exprimat? Avem la indemana diferite canale si tipuri de comunicare, despre care vom vorbi in alt articol. Felul in care alegem sa le folosim insa este decisiv. Dar de ce? De ce este esential sa comunicam corect?

1. Construim si pastram relatii sanatoase

Interactiunea cu cei din jur se bazeaza pe dialog. Atunci cand acest dialog este de complezenta sau nesincer, relatia cu persoana respectiva va fi, desigur, una superficiala. Este un lucru extrem de dificil sa ne deschidem sufletul in fata cuiva, mai ales cand este vorba despre cineva apropiat. Dar daca o facem, cu tact si delicatete, daca invatam cum sa ne alegem cuvintele pentru a transmite lucruri dificil de pus in cuvinte, atunci vom descoperi ca relatiile cu oamenii apropiati din viata noastra se vor imbunatati considerabil.

2. Avem o viata sociala care ne aduce bucurie

O viata sociala frumoasa inseamna interactiuni placute cu oricine ne iese in cale. Desigur, nu este intotdeauna usor sa ramai calm in trafic sau la coada la oficiul postal, stim cu totii cum stau lucrurile. Dar putem incerca, putem exersa calmul pana devine un mod de viata. Putem invata sa dezarmam cu un zambet. Putem deveni mai buni, noi, pentru a-i ajuta si pe ceilalti sa isi regandeasca atitudinea. Atunci cand ne ajustam felul in care comunicam, interactiunea cu cei din jur devine mai usoara si mai placuta, iar prietenii ne vor cauta compania.

3. Primim aprecieri pe plan profesional

Una dintre cele mai cautate abilitati profesionale este cea de a comunica eficient. Comunicarea este acea calitate pe care orice angajator o cauta in oamenii pe care ii cheama la interviu sau pe care orice antreprenor o va putea folosi in avantajul sau in relatiile cu partenerii de afaceri. Altfel spus, a sti sa comunici reprezinta pe plan profesional un atu fara egal care va atrage aprecierea tuturor celor cu care interactionam, fie ca este vorba despre manageri, colegi, clienti sau parteneri de afaceri.

4. Ne ingrijim mai bine sanatatea

Poate suna cel putin ciudat, dar daca stam sa ne gandim mai bine, ne vom da seama ca de multe ori ne consumam foarte mult din cauza unei discutii neplacute cu un prieten, un membru al familiei sau cu o persoana de la serviciu – revedem in minte discutia avuta si ne gandim la ce am fi putut spune, dar nu am facut-o, regretam anumite lucruri spuse sau pur si simplu ne framantam ca nu am transmis mesajul asa cum doream. Aceasta framantare ne va tulbura somnul si ne va induce o stare de stress care, de cele mai multe ori, se dovedeste a fi inutila, dar nu mai putin daunatoare sanatatii.

5. Ne educam copiii sa devina adulti echilibrati

Atunci cand devenim parinti, educatia celor mici devine cea mai grea responsabilitate pe care am putea-o avea vreodata. Felul in care comunicam cu cei mici, alegerea cuvintelor, intonatia vocii, tonul, toate vor determina ce fel de adult va deveni acel copil. Este foarte important sa stim sa facem bine toate aceste lucruri, pentru ca il putem foarte usor influenta atat in bine, cat si in rau.

Acestea fiind spuse, comunicarea este o arta care se invata si se practica in mod regulat. Nimeni nu se naste invatat, dar atunci cand putem sa devenim mai buni, ar trebui sa o facem. Iar comunicarea corecta ne face oameni mai buni.