Cum sa ai grija de tine in 4 feluri - Quan
15088
post-template-default,single,single-post,postid-15088,single-format-standard,bridge-core-2.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-19.0.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Cum sa ai grija de tine in 4 feluri

Cum sa ai grija de tine in 4 feluri

In avion, atunci cand se face instructajul inainte de zbor, se comunica de catre echipajul de cabina un lucru extrem de important: “Should the cabin experience sudden pressure loss, stay calm and listen for instructions from the cabin crew. Oxygen masks will drop down from above your seat. Place the mask over your mouth and nose, like this. Pull the strap to tighten it. If you are traveling with children, make sure that your own mask is on first before helping your children.” Pe scurt si in limba romana, daca se intampla sa scada presiunea in cabina, mastile de oxigen vor cadea de deasupra scaunelor. Plasati masca pe gura si nas si trageti de elastic pentru a o fixa. In cazul in care calatoriti insotiti de copii, asigurati-va ca aveti masca de oxigen inainte de a-i ajuta pe ei.

Cum vine asta? De ce nu mai intai copiii? Simplu: pentru ca daca noi ne sufocam, nu ii mai putem ajuta. Pentru ca trebuie sa avem grija de noi mai intai, pentru a-i putea ajuta si pe ei.

Cam asa este in viata cu orice.

Cel mai important lucru esti TU! Cel mai important om din viata ta esti TU! Trebuie sa ai grija de tine, pentru a putea avea grija de ceilalti!

Hai sa vedem impreuna ce nu trebuie sub nicio forma sa scapi din vedere:

1. Ingrijeste-ti sanatatea!

Doar sanatatea conteaza. Nu am alte cuvinte pentru a exprima cat de puternic cred acest lucru. Medicina a ajuns astazi in punctul in care, descoperite la timp, putine afectiuni raman nevindecate. Dar pentru a te asigura ca eviti asa ceva, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le faci cu strictete:

  • Mergi sa iti faci analizele cel putin o data pe an, complet: sange, ecografii, ginecologie, tot ce este inclus intr-un set de analize standard. Daca exista o cat de mica indoiala, continua investigatiile, asigura-te ca primesti un diagnostic clar. Daca nu este clar, cere inca o opinie.
  • Daca organismul iti da semne ca ceva nu este in regula, asculta-l! Oboseala, sensibilitate la lumina, paloare, senzatii de ameteala, orice iese din obisnuit, mergi si verifica! Mai bine sa rada un medic de tine, decat sa ajungi sa iti arunce o privire incarcata de mila, pentru ca este prea tarziu.
  • Daca ai o problema care pare minora, nu o lasa nerezolvata! O anemie iti poate fi fatala daca trebuie sa treci printr-o operatie, de exemplu.
  • Exista pe Facebook grupuri de genul “Recomanda un doctor”. Intra pe acele grupuri si roaga-i pe oameni sa iti recomande un specialist, te vei simti mai in siguranta sa vezi un medic care are reputatie buna, atat pe plan profesional, cat si pe plan uman.
  • Nu lua medicamente care nu iti sunt prescrise. Desigur, una este sa iei un analgezic o data la cateva saptamani, pentru ca te doare capul sau o pastila contra racelii. Dar nu face din asta un obicei. Iar daca ai migrene des sau te imbolnavesti periodic, mergi la medic si verifica sa nu existe alt motiv pentru care organismul reactioneaza. Cu cat iei mai multe pastile, cu atat organismul se va obisnui cu ele, iar daca intr-o zi treci prin ceva mai serios, nu isi mai fac efectul cum trebuie.

 

2. Ingrijeste-ti somnul!

Somnul inseamna tot sanatate, o prelungire a sanatatii sau antecamera ei. Exista foarte multe materiale care explica de ce este important sa avem un somn odihnitor pe durata intregii nopti, mie mi-a placut acesta. Este insa adevarat ca viata agitata, gandurile, grijile nu ne lasa intotdeauna sa ne odihnim asa cum ar trebui. Ce putem totusi face?

  • Alege o saltea buna! Este esential, pentru a dormi bine, sa ai o saltea nu foarte moale si de calitate. Exista anumite lucruri in viata pentru care chiar nu e cazul sa te strangi la punga, iar o saltea buna face parte din acele lucruri.
  • Seteaza o temperatura optima odihnei. Oamenii de stiinta sunt de acord in a spune ca temperatura ideala din dormitor pe timpul noptii ar trebui sa fie cea care este confortabila pentru fiecare persoana in parte, dar ideal intre 16 si 18 grade Celsius, deoarece temperatura corpului nostru scade in timpul somnului.
  • Luminozitatea ar trebui redusa aproape complet. Intunericul provoaca in organism producerea de melatonina, care are un rol esential in initierea si mentinerea somnului. Astfel, este indicat sa dormim in incaperi intunecate si sa evitam expunerea la ecrane de tip LED inainte de culcare, chiar daca este mai usor de spus decat de facut.
  • Linistea este un element indispensabil somnului. Nu poti controla tot ce se intampla in jur, dar poti lua anumite masuri de reducere a zgomotelor. Eu, de exemplu, folosesc de cativa ani dopurile de urechi, iar calitatea somnului meu s-a imbunatatit considerabil.
  • Fa din dormitor o oaza de relaxare si liniste. Incepe cu asternuturi confortabile, perne moi si nu foarte umflate, prefera lumina blanda si discreta a veiozei celei emanate de becul puternic al lustrei, alege sa citesti o carte in loc sa stai pe telefon, fa o baie calda, incearca o infuzie de plante relaxante sau un pahar de lapte cald cu miere si vei observa cum noptile tale vor deveni mai odihnitoare.

 

3. Ingrijeste-ti alimentatia!

A manca sanatos nu inseamna a fi peste masura de slab sau a te priva complet de tot ce iti place sa mananci, ci mai degraba a te simti plin de energie, a avea un tonus bun si a fi in general intr-o dispozitie buna. Iar alimentatia face toate aceste lucruri. Ceea ce mananci are un impact direct asupra sanatatii organismului, asupra somnului si asupra starii de spirit.

  • Legatura dintre ceea ce mancam si boli extrem de severe, precum diabetul, infarctul sau diverse tipuri de cancer nu mai este de multa vreme una ipotetica. Din pacate, din ce in ce mai multe afectiuni sunt strans conectate cu alimentatia. Pentru a le preveni, este esential sa intelegem cum ne hranim sanatos, ce sa evitam (chiar daca mai facem cate o exceptie, din cand in cand), ce ne face bine si sa ne schimbam usor, usor alimentatia. Acest articol este foarte interesant si explica bazele unei alimentatii sanatoase, precum si modalitatile de a face trecerea spre aceasta.
  • Somnul, asa cum spuneam mai devreme, este esential sanatatii. Chiar daca avem grija de spatiul in care dormim, de ce saltea alegem, chiar daca in jurul nostru este liniste, ceea ce mancam ne poate impiedica sa dormim. Astfel, mancarea foarte grea ne va agita pe timpul noptii, asa cum mancarea foarte multa o va face de asemenea. Este indicat sa luam ultima masa a zilei cu cel putin 2 ore inainte de somn, iar aceasta sa fie usoara. Este, de asemenea, indicat sa ne hidratam foarte bine tot timpul. Am gasit foarte multe informatii interesante aici, va recomand sa le cititi.
  • In aceeasi ordine de idei, ceea ce mancam ne poate influenta starea de spirit, deoarece anumite alimente pot influenta producerea serotoninei, de exemplu, acest minunat hormon al fericirii. Totul este chimie, felul in care un aliment este procesat de organism si in care actioneaza asupra acestuia, substantele pe care le elibereaza, totul poate fi inteles si modificat. Este nevoie doar de putin interes si de practica. Am gasit si aici un articol interesant care poate oferi mai multe informatii despre cum alimentatia ne influenteaza starea de spirit.

 

4. Ingrijeste-ti gandurile!

Cel mai mare dusman pe care il avem este stresul. Atunci cand suntem incontinuu sub influenta lui, acest flagel al lumii moderne poate avea efecte devastatoare asupra sanatatii. Tuturor ni se intampla sa ne enervam sau sa ne stresam din diverse motive, iar atunci cand se intampla acest lucru, organismul elibereaza anumiti hormoni, cum ar fi cortizolul, care au misiunea de a ne ajuta sa luptam cu ceea ce ne supara. Dar daca ne enervam constant, daca stresul devine un mod de viata, atunci excesul de astfel de hormoni ne poate pune viata in pericol. Acesta este un fapt dovedit stiintific, nu exista loc de interpretari, astfel incat trebuie sa avem mare grija de gandurile noastre si sa intelegem cat de mult rau ne pot face.

Nu este realist sa credem ca putem avea doar ganduri bune si fericite. Ba, din contra, ne este mult mai usor sa gandim negativ, am explicat in acest articol de ce. Dar trebuie sa ne educam in acest sens. Putem totusi incerca anumite lucruri:

  • Oamenii nu se nasc rai, in fiecare dintre noi subzista o serie de dureri, de nevoi sau traume din copilarie, iar atunci cand ajungem adulti acestea se transforma in filtre prin care ne trecem actiuni, cuvinte si comportamente. Odata ce intelegem acest lucru, vom intelege si faptul ca atitudinea nepotrivita a unei persoane nu are neaparat legatura cu noi, ci reprezinta un rezultat, un simptom al unor probleme nerezolvate. Vom putea astfel, poate, sa fim mai toleranti. Rautatea se propaga usor, dragostea fata de oameni ceva mai greu. Este important sa ajungem sa intelegem un om care sufera si sa raspundem cu bunatate la suferinta lui. Gandurile noastre vor fi astfel mai curate.
  • Invatand de ce unele persoane au o anumita atitudine, vom invata sa intelegem si ne placa oamenii mai mult. Atunci cand ne place de cineva, ne dorim armonie. Poate ne vom dori sa le facem o bucurie sau o surpriza. Poate vom spune lucruri frumoase despre ei. Poate ii vom intampina mereu cu un zambet. Gandurile noastre vor fi astfel mai vesele.
  • Ne ingrijoram des in legatura cu ce va fi, ne preocupa viitorul. Dar traim astazi. Si tot astazi luam decizii pentru maine si pentru viitor, in general. Odata luata o decizie, ar fi bine sa invatam sa o acceptam si sa revenim in prezent. Prezentul este cea mai frumoasa certitudine, sa invatam sa ne bucuram de momentul acesta, de ACUM. Iar gandurile noastre vor fi astfel mai linistite.

Tu ce faci pentru a avea grija de tine? Lasa in comentarii cateva exemple, pentru a-i inspira si pe ceilalti!