17 Mar In vremuri de Coronavirus, cum rezistam in izolare?
In cateva luni, depasind cele mai sumbre prevestiri, un nou virus a cucerit planeta. Nu stim inca suficient despre cum functioneaza, nu avem antidot, suntem coplesiti de fake news, panica, stiri din toata lumea din ce in ce mai alarmante si cifre in continua crestere.
Cea mai sigura metoda de a ne feri este sa iesim cat mai putin din casa, sa lucram remote, sa evitam transportul in comun, sa pastram distanta sociala, sa avem o igiena stricta si sa ne pregatim pentru o lunga perioada de izolare. Daca cele mai multe dintre aceste actiuni par sa fie oarecum simplu de realizat, partea cu izolarea poate fi foarte greu de dus.
Cum facem sa ne pastram optimismul si veselia in astfel de situatii, cand ne copleseste singuratatea, daca locuim singuri sau anxietatea, care poate lovi in orice situatie am fi? Creierul nostru percepe izolarea ca pe o amenintare la un status quo si poate reactiona, daca nu il educam in a accepta situatia ca fiind sub control si temporara.
Ce putem face pentru a ne ajuta pe noi insine, in primul rand, sa trecem cu bine de aceste zile neobisnuite si dificile?
1. Comunicam
Ne bazam pe prieteni si familie sau, altfel spus, ne activam reteaua de sustinere. Ne sunam prietenii sa vedem cum rezista si ei in aceste momente dificile si neobisnuite. O sunam pe matusa aceea care ne pupa prea cu foc atunci cand ne vede si stam la povesti. S-ar putea sa aflam tot felul de lucruri interesante si sa ne placa de ea mai mult. Dam toate acele telefoane pe care le evitam de o gramada de vreme. Vorbim pe toate canalele cu toti oamenii la care ne gandim, pentru ca astfel ne vom indrepta gandurile spre lucruri concrete, care ne vor abate atentia de la propria situatie. Si incercam sa avem cate o conversatie, doua sau chiar mai multe in fiecare zi. Facem schimb de muzica, de carti, de articole, filme, toate lucrurile care ne pasioneaza si ne aduc bucurie.
2. Facem miscare
Prin miscare nu inteleg neaparat sport. Ne putem apuca de curatenie si ma refer la acel tip de tulburare comportamentala care te face sa lustruiesti fiecare coltisor de mobila si sa cureti aragazul cu scobitoarea 🙂 Nu, glumesc. Nu este indicat sa facem tot odata, pentru ca nu vom mai avea altceva de curatat zilele urmatoare. O luam usor, curatam aragazul azi, frigiderul maine, dam cu aspiratorul si cu mopul poimaine, dar de fiecare data o facem cu suflet, implicare si dedicare. Ca si cum am face exercitii fizice. Si ca tot veni vorba, acum este momentul sa cauti pe YouTube tutoriale de aerobic, stretching sau yoga si sa te apuci de treaba! Orice efort fizic va cauza producerea de endorfine, care iti vor schimba in bine starea de spirit.
3. Facem cura de cultura
Daca ai o lista de filme pe care de multa vreme iti doresti sa le vezi, acum e momentul! Daca esti in cautare de idei, cei de la TIFF au pregatit o lista interesanta de filme disponibile gratuit pentru streaming! De asemenea, poti urmari o serie de evenimente online, cum ar fi piese de teatru (cei de la Unteatru au facut deja transmisii live ale unor piese de teatru, biletele pot fi achizitionate online si mai mult decat o piesa de teatru, achizitia devine o mana de ajutor intinsa teatrului independent din Romania), spectacole de opera (Metropolitan Opera din New York transmite in fiecare seara un alt spectacol, care ramane disponibil si gratuit timp de 20 de ore) sau Ted Talks (discursuri foarte interesante din domenii variate care iti vor trezi cu siguranta interesul). Si acestea sunt doar cateva idei, dar sunt convinsa ca la o cautare online gasim tot felul de propuneri culturale interesante.
4. Facem de mancare
Nu as fi crezut sa spun acest lucru vreodata, dar stiu sa fac ciorba, de cand cu povestea asta cu izolarea. Mai faceam cate o supa, dar ciorba nu. Si a iesit super buna! Si iata cum mi s-a deschis apetitul pentru a incerca tot felul de retete care sa dea gust serilor devenite oarecum la fel. De mentionat ca in aceasta perioada calitatea alimentatiei este importanta. Ar fi bine de evitat ouale si lactatele, care sunt pe gustul virusurilor, in general si preferate fructele si legumele, verdeata, pestele. Este foarte important sa mancam sanatos de fel, dar este vital in astfel de situatii, cand sistemul nostru imunitar ne poate fi cel mai bun prieten sau cel mai mare dusman. Pentru a-l intari si a-l ajuta sa ne apere, consumul de citrice, ghimbir, miere, ceapa sau usturoi ramane un lucru destept.
5. Facem ce stim sau ceva nou
Este momentul perfect pentru a invata ceva nou, fie ca este vorba despre o limba straina, un skill nou (web design de exemplu sau programare), o arta anume (desen, pictura, origami etc.) sau un mestesug ceva mai demodat (tricotat, olarit etc.). Cand facem ceva ce ne aduce bucurie, organismul ne rasplateste. Starea de bine se accentueaza si este intretinuta de satisfactia unui nou lucru invatat si aprecierea celorlalti.
Ceea ce se intampla acum ne responsabilizeaza. Ne ajuta sa ne redescoperim. Ne aduce mai aproape de cei dragi. Ne lasa sa respiram. Drama celor in stare grava sau plecati dintre noi este de neconceput, dar noi, cei care ne putem proteja, trebuie sa o facem, din grija pentru noi si pentru cei dragi.
Stati acasa, aveti grija de voi si sa avem incredere ca trecem si peste asta.
Impreuna.