Comunicarea in scris instantanee - prieten sau dusman? - Quan
15134
post-template-default,single,single-post,postid-15134,single-format-standard,bridge-core-2.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-19.0.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Comunicarea in scris instantanee – prieten sau dusman?

Comunicarea in scris instantanee – prieten sau dusman?

Modul in care comunicam unii cu ceilalti s-a schimbat fundamental. Acest fapt nu este o noutate pentru nimeni. Ceea ce ne-a surprins insa pe toti intr-un moment sau altul a fost cat de mare si de impact poate fi o neintelegere aparuta in conversatia in scris cu cineva drag sau cu un coleg de munca, neintelegere care ar fi putut fi evitata verbal.

De ce se intampla acest lucru?

Comunicarea in scris instantanee, pe chat, indiferent ca se face prin WhatsApp, Messenger sau Slack, pentru a da cateva exemple, are marele avantaj de a transmite in timp real cuvintele. In acelasi timp, spre deosebire de alte tipuri de comunicare in scris, cum ar fi cea prin email, prezinta uriasul dezavantaj de a nu lasa timp de gandire, asta in plus fata de lipsa contactului vizual. Haideti sa analizam putin aceste aspecte:

  1. Una dintre regulile de baza ale comunicarii de business este cea conform careia, daca ai cel mai mic dubiu in legatura cu tonul email-ului sau continutul si eziti sa il trimiti, atunci este de preferat sa il lasi cateva minute in Outbox si sa il recitesti ulterior. Aceasta regula vine sa tempereze situatia si sa limiteze stricaciunile pe care le-ar putea cauza emotiile. Suntem cu totii, mai mult sau mai putin, victimele propriilor emotii si deseori se dovedeste o adevarata provocare sa le controlam. Din fericire, atunci cand comunicam in scris prin email, putem face asta. Lucrurile stau insa cu totul altfel atunci cand folosim comunicarea instantanee. Problema sta in insasi denumirea acestui tip de comunicare: este instantanee, adica nu lasa loc de analiza. Orice gandim, scriem, deci orice gandim ajunge la celalalt, fara a trece prin vreun filtru.
  2. Comunicarea in scris, asa cum spuneam, elimina contactul vizual. In consecinta, elimina posibilitatea de a capta orice mesaj non-verbal sau paraverbal pe care ni l-ar putea transmite interlocutorul nostru. Altfel spus, nu putem intelege din mimica fetei sau din tonul vocii daca persoana respectiva a facut o gluma, de exemplu. Sau daca ceea ce am spus a deranjat. Ne raportam strict la noi insine, la ce credem noi in mod arbitrar despre cum decurge conversatia, la ce ne dorim noi de la acea discutie, pentru ca doar vocea noastra se aude.

Cele doua aspecte combinate pot duce si duc adesea, in practica, la neintelegeri. Impactul propriilor emotii, agravat de absenta vizuala a interlocutorului, este subapreciat. Rezulta  situatii delicate care, nelamurite, pot duce la frustrari si chiar conflicte, deschise sau nu. In plus, daca cele doua persoane implicate in conversatie nu au ulterior ocazia de a lamuri situatia, aceasta se va perpetua, se va agrava si ii va afecta si pe altii.

Ce este de facut? Ideal ar fi sa ne putem controla emotiile, desigur, insa nu suntem roboti. Ne mai suparam, ne mai enervam, avem zile mai bune si zile mai proaste. De asemenea, acest lucru necesita exercitiu, timp si rabdare. Pana sa reusim o astfel de performanta, sa ne pastram calmul in orice situatie, avem alte parghii la indemana: putem aplica o serie de tehnici care au ca finalitate o comunicare instantanee eficienta:

  • Exprima-te cu claritate!

Nefiind obligati sa verbalizam, gandurile trec direct in mesajul scris, fara a prinde forma pe care le-o dau cuvintele rostite, sunetele, fara a ne auzi pe noi insine. Astfel, devine esential sa ne amintim in orice secunda ca incercam sa transmitem un mesaj unei ALTE persoane, care nu traieste in mintea noastra, este diferita, gandeste diferit si nu va intelege ce incercam sa ii comunicam.

  • Scrie cuvintele integral!

Avem tendinta de a prescurta cuvintele, “ce faci” a devenit “cf”, “ce mai zici” s-a transformat in “cmz”, “n-ai pentru ce” se traduce prin “npc” si lista este lunga. Daca intre prieteni este ok sa folosim astfel de prescurtari, atunci cand avem o discutie pe plan profesional, cu un colaborator, un coleg sau un client, de preferat este sa eviti acest tip de dialog si sa faci efortul (supraomenesc pentru unii) de a scrie cuvintele integral.

  • Spune “te rog” si “multumesc”!

Nu cred ca este nevoie de explicatii suplimentare la acest punct. Politetea nu este sau nu ar trebui sa fie optionala in niciun fel de interactiune umana. Face bine tuturor.

  • Foloseste emojis!

Umorul este un aliat nepretuit in comunicare, dar se poate transforma intr-un inamic redutabil. Acest lucru se intampla cu precadere atunci cand comunicam in scris, deoarece este foarte dificil de transmis ceva atat de personal si de profund inradacinat in cultura care ne-a format, cum este umorul. Asa ca, pentru a ramane intr-o zona sigura, atunci cand faci o gluma, asigura-te ca adaugi un smiley face. Va fi un gest util si apreciat.

  • Nu te grabi!

Asa cum mentionam mai devreme, cu totii avem zile bune si zile proaste. Exista posibilitatea de a aduce supararea sau frustrarea cu tine in conversatie, ceea ce este total neconstructiv. Pentru a nu permite ca acest lucru sa se intample, exista o singura solutie: respira, asteapta cateva secunde, nu te grabi sa raspunzi, citeste, reformuleaza si abia apoi apasa “send”.

Traversam o perioada in continuare incerta, iar relatiile cu ceilalti ne pot face viata mai frumoasa. Dar trebuie sa invatam sa comunicam cu ei.

Inscrie-te la cursul de comunicare si curaj!